Vertraging bij aanleg zonneparken Haaksbergen

9 december 2022
Foto: Daan Sonneveld

De zonneparken N18 Noord en N18 Eeltinkveld liggen er voorlopig nog niet. Peter Bos, voorzitter van de Energiecoöperatie Haaksbergen, hoopte afgelopen zomer nog sneller aan de slag te kunnen. Maar de problemen zijn groot.

Eind dit jaar zou meer duidelijk worden over de start van de aanleg, meldde voorzitter Peter Bos in september. Maar wereldwijde onrust en economische problemen houden aan en dat maakt een voorspelling lastig, meldt de Energiecoöperatie Haaksbergen nu op haar website. ‘De grillige markt vraagt dat er weloverwogen keuzes gemaakt moeten worden. Dit kost veel tijd.’

Extra kosten en vertraging
Die grillige markt zit vooral in leveringsproblemen en prijsstijgingen. Zowel de bouwkosten voor de aanleg als de personeelskosten zijn gestegen, maar ook de onderdelen zijn nauwelijks te krijgen. Al met al zorgt dat voor enorme extra kosten en vertraging. „We hadden gehoopt dat we op dit moment al gestart zouden zijn”, zegt Ira Hesp van Pure Energie, partner van de Haaksbergse coöperatie.

Niet alleen is het werk vertraagd, ook wordt het allemaal veel duurder. Door alle prijsstijgingen wordt de opbrengst anders, en zijn er nieuwe sommetjes nodig om te zien of het project überhaupt nog haalbaar is. „We zijn er op dit moment druk mee bezig om ervoor te zorgen dat het rendabel wordt”, zegt Hesp.

‘Kijken hoe we het kunnen realiseren’
Als de kosten hoger worden dan de baten loont het project niet meer. „We zijn het afgelopen jaar bezig geweest met de voorbereiding, maar de markt is grillig. Daarom hebben we ook even een pas op de plaats gemaakt. Nu gaan we kijken hoe we het kunnen gaan realiseren.” Wordt de terugverdientijd nu langer? „Hier kunnen we op dit moment niets over zeggen. Ook daar spelen vele factoren een rol.”

Netwerkbeheerder Enexis is inmiddels wel gevraagd om de kabels te leggen die de panelen moeten verbinden met het stroomnet. ‘Eveneens een kostbaar traject dat veel tijd in beslag neemt.’ Dit zou eind volgend jaar klaar moeten zijn. Hoe lang dit duurt en wanneer het werk precies begint , is nog niet duidelijk.

Bron: Tubantia, 9 december 2022
Foto: Daan Sonneveld

Delen via: