Provinciaal fonds schiet Energiecoöperatie Haaksbergen te hulp met lening voor windpark Buurse (Tubantia)

17 april 2024
Windturbines in de Duitse grensstreek, vlak over de grens bij Buurse. © Cees Elzenga

Het Energiefonds Overijssel gaat de Energiecoöperatie Haaksbergen geld voorschieten waarmee de plannen voor het Windpark Oude Buurserdijk vorm kunnen krijgen. Het gaat om zogenoemde ontwikkelkosten die worden gemaakt om de maximaal vijf turbines ten noorden van Buurse mogelijk te maken.

Teun Staal 17-04-24, 08:30

De Energiecoöperatie Haaksbergen investeert met Pure Energie op fiftyfiftybasis in de turbines die in Buurse moeten komen. De provincie Overijssel heeft de aanvraag voor het windpark momenteel in behandeling. De daarmee gemoeide kosten voor de coöperatie – voor onderzoeken, de benodigde vergunningen en een aanbetaling voor een netaansluiting voor het windpark – worden in dit stadium deels gedekt met een lening van het energiefonds van de provincie Overijssel.

Ontwikkelkosten
Dat melden Pure Energie en de Energiecoöperatie Haakbergen in de nieuwsbrief Windpark Oude Buurserdijk. Bij voor te schieten geld gaat het om een deel van de ontwikkelkosten. De Energiecoöperatie Haaksbergen trekt ook zelf de portemonnee, maar kan op dit moment onmogelijk zelf alle voorbereidingskosten dragen. „De kosten gaan hier voor de baat uit, zeker als er nog geen inkomsten zijn”, zegt Cor Kraal, vicevoorzitter van de Energiecoöperatie Haaksbergen.

Kraal wil niet zeggen hoeveel geld met de ontwikkelkosten en het voor te schieten bedrag door het Energiefonds Overijssel is gemoeid. „Het is niet aan mij om daar iets over te zeggen, maar het zal duidelijk zijn dat het om stevige bedragen gaat.”

Risico beperkt
Door de constructie die is gekozen met de steun van het Energiefonds Overijssel blijft het financieel risico voor de Energiecoöperatie Haaksbergen beperkt. Mochten de turbines aan de Oude Buurserdijk er komen, dan betaalt de coöperatie de lening van het Energiefonds Overijssel terug uit de exploitatie van het park. Worden de turbines niet gerealiseerd, dan vervalt voor de Energiecoöperatie Haaksbergen de verplichting de lening af te lossen en draagt de coöperatie alleen het verlies van de eigen kosten.

Tachtig leden
De Energiecoöperatie Haaksbergen heeft momenteel zo’n tachtig leden die meedoen aan de initiatieven van de coöperatie. Zij worden mede-eigenaar van het beoogde windpark en/of de zonneparken waar de coöperatie aan werkt. „Dat aantal leden mag nog wel flink omhoog, daar streven we natuurlijk ook naar”, zegt Kraal.

Het Energiefonds Overijssel is een initiatief van de provincie Overijssel dat allerlei duurzaamheidsplannen ondersteunt. Het fonds is opgericht na de verkoop van de Essent-aandelen door de provincie. Sinds 2012 is al bijna 350 miljoen euro geïnvesteerd in energiebesparing, de productie van hernieuwbare energie en technologische innovatie.

Bron: Tubantia, 17 april 2024

Foto: Windturbines in de Duitse grensstreek, vlak over de grens bij Buurse. © Cees Elzenga

Delen via: