Gemeenteraad stemt in met beleidsregels zonnevelden: nu voorwaarts!

15 april 2021

Nu de gemeenteraad de beleidsregels rondom zonnevelden heeft vastgesteld kan Energiecoöperatie Haaksbergen aan de slag. Dat is goed nieuws, want achter de schermen is met de omgeving al hard gewerkt aan plannen voor ons dorp.

Met het nieuwe beleid is er in Haaksbergen ruimte voor maximaal veertig hectare aan zonnevelden. De Energiecoöperatie is blij met deze instemming, omdat de plannen nu verder kunnen worden uitgewerkt om ze bij de gemeente aan te bieden. Op dit moment werken we samen met Pure Energie, LC Energy, Solarfields en TP Solar aan vijf verschillende plannen in onze gemeente.

Maar zonnevelden zijn niet de enige initiatieven waar we mee bezig zijn. Een van de zaken waar we ook serieus naar kijken is ‘zon op het dak’. Toch redden we het niet alleen met het vol leggen van daken. Helaas is een groot deel van de Nederlandse daken niet geschikt om zonnepanelen te plaatsen. Zo is de constructie van het dak in veel gevallen niet geschikt voor het grote gewicht van de panelen of, in geval van een plat dak, voor de draagconstructie én de panelen. Ook zorgt het verzekeren van een zonnesysteem nog vaak voor problemen. De daken die wel geschikt zijn, hebben samen lang niet voldoende ruimte om de doelstelling, in 2050 energieneutraal te zijn, te halen. Daarom is een combinatie van zonnevelden en zon op het dak de enige oplossing.

Energiecoöperatie Haaksbergen is bedoeld voor Haaksbergenaren. Als inwoner, maar ook als ondernemer of maatschappelijke organisatie, kun je lid worden. Leden kunnen bijvoorbeeld meedenken of meedoen met lokale projecten, maar dat is niet het enige. Kijk hier voor meer informatie over het lidmaatschap.

Bron: Rond Duurzaamheid, bijlage Rond Haaksbergen, 15 april 2021

Delen via: