Duurzaamheid = niet alleen zonneparken

11 april 2021

Energiecoöperatie Haaksbergen houdt zich ook bezig met zon op het dak. We krijgen vaak de vraag waarom niet eerst de daken worden vol gelegd met zonnepanelen voordat er plannen voor zonneparken worden gemaakt.

Een groot deel van de (industriële) gebouwen is niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. We hebben het dan over de constructie die geschikt moet zijn voor het grote gewicht van het zonnesysteem. In het bouwbesluit is helaas ook nog niet vastgelegd dat de Nederlandse daken zodanig moeten worden ontworpen dat ze constructief geschikt zijn voor zonnepanelen. Daarnaast geeft het verzekeren van een zonnesysteem op een dak vaak problemen. De daken die wél geschikt zijn voor zonnepanelen, zijn bij lange na niet voldoende om de doelstelling (in 2050 energieneutraal te zijn) te halen.

Advies over verduurzaming
Energiecoöperatie Haaksbergen richt zich op dit moment vooral op de grootschalige projecten, omdat dit het meeste oplevert voor Haaksbergen. Wel zijn wij natuurlijk ook actief in het stimuleren, informeren en adviseren als het gaat om zon op het dak bij diverse projecten, zowel groot als klein. Duurzaamheid vertaalt zich overigens niet alleen in het plaatsen van zonnepanelen, maar ook in bijvoorbeeld het isoleren van een woning.

Voor advies over verduurzaming van uw woning, kunt u contact opnemen met onze wooncoaches Peter Migchielsen en Frans Botterhuis van Stichting Duurzaam Thuis Twente. Zij komen kosteloos bij u thuis.

Delen via: